Rostislava & Idjeral AssanAchter het bordje van Acupunctuurpraktijk Assan staan wij: Rostislava en Idjeral Assan – partners in leven en werk. Onze praktijk, opgericht in 2006, is ons tweede ‘kindje’.

Een korte voorgeschiedenis

We zijn geboren en getogen in Bulgarije. Een land op een kruispunt, een brug tussen Oost en West, een samensmelting van verschillende volkeren en religies. Aan dit land met zijn unieke kleur en ziel hebben we onze respect en nieuwsgierigheid voor natuur en mens te danken.

Nadat we in de turbulente tijden van de perestrojka onze opleiding aan de Technische Universiteit Sofia hebben afgerond met de respectabele titels ‘Software Engineer’ en ‘Nuclear Electronics Engineer’, zijn we een zoektocht begonnen vanuit Bulgarije via Cyprus om uiteindelijk in maart 2001 in Nederland te belanden. En hoewel geografisch gezien onze zoektocht voorlopig klaar was, ging (en gaat) onze innerlijke en professionele zoektocht door.

De reis naar Acupunctuurpraktijk Assan

De eerste stap is door mijn man gezet: in 2005 heeft Idjeral zijn studie Klassieke Acupunctuur afgerond, een jaar later gevolgd door de verplichte tweejarige cursus Westerse medische basiskennis, beide aan de Academie voor Chinese Geneeswijze Qing-Bai. In september 2006 werd de praktijk voor klassieke Chinese acupunctuur Kunlun, voorloper van Acupunctuurpraktijk Assan, opgericht.

In 2005 werd ik, Rostislava, zodanig enthousiast van de Chinese geneeswijze dat ik de opleiding tot Chinese kruidentherapeut startte, en ik na afronding mijzelf bij de praktijk heb aangesloten. Vanaf april 2010 werken we (opnieuw) samen.

Een Bulgaars spreekwoord luidt: “Terwijl je leeft, leer je”.

Sinds onze ‘schooldagen’ volgen we voortdurend cursussen en seminars, lezen we klassieke en moderne teksten, en leren wij van collega’s, onze patiënten en van de natuur. De lijst van de door ons gevolgde vervolgopleidingen is lang, hoewel een duidelijke trend te zien is in wat wij als onze passie beschrijven: de behandeling van stress-gerelateerde problemen, chronische en acute pijnklachten, en vruchtbaarheidsproblemen bij zowel vrouwen als mannen.

Tegelijkertijd gaat onze zoektocht naar aanvullende behandelmethoden ook door: medische qi-gong, moxa, kabeltjes en magneetjes (eens een ingenieur, altijd een ingenieur!), etherische oliën, harsen, (half)edelstenen, klei…

Het werk van een therapeut is een voortdurende ontdekkingstocht en eigenlijk ben je nooit klaar met je vorming.

Wat is onze missie?

Wat willen we aan onze patiënten meegeven, behalve dat we hun klachten oplossen of ten minste verlichten?

We geloven in het genezingsvermogen en de wijsheid van het lichaam.
We geloven dat voorkomen nog altijd beter is dan genezen.
We geloven dat iedereen voor zichzelf de beste genezer is.

Deze drie stellingen bepalen ook hoe wij werken en wat u van ons werk kunt verwachten. Het genezingsproces begint bij ons. Eigenlijk is dat proces al begonnen bij uw beslissing om hulp te zoeken, maar de daadwerkelijke behandeling begint bij ons. We helpen uw klachten en de oorzaken daarvan op te lossen. De rest leggen we in uw handen. Tijdens de behandelingen nemen we ruim de tijd om te praten over voeding, beweging en levensstijl en hoe u deze kunt aanpassen zodat u niet terugvalt in oude ziekmakende patronen. Vaak kunnen simpele dingen, kleine veranderingen of een ander kijkpunt al voldoende zijn om gezond te zijn en blijven. (↑)