Verhogen de kwaliteit van de sperma met acupunctuur en Chinese kruiden

Acupunctuur en Chinese kruiden bij onvervulde kinderwens: mannelijke factor


Ongeveer één op de zes stellen krijgt te maken met een vruchtbaarheidsprobleem. Bij zo’n 60% van hen ligt de oorzaak voor de onvruchtbaarheid gedeeltelijk of geheel bij de man. Waar een gezonde, westerse man twintig jaar geleden nog 60 miljoen zaadcellen per milliliter vocht had, is dat aantal nu nog 40 miljoen.

Deze statistieken zijn verontrustend, vooral omdat er een onaangename ‘trend’ aan het ontstaan is: de mannelijke factor, zowel mild als ernstig, speelt in toenemende mate een rol bij de onvervulde kinderwens van veel stellen.

Deskundigen noemen verschillende factoren die hieraan bijdragen: stress, levensstijl, kleding, voeding, milieuvervuiling, roken, alcoholgebruik, enz. Recente onderzoeken tonen aan dat de problemen vaak al beginnen bij de embryonale ontwikkeling van het jongetje, als gevolg van chemische stoffen die zich jarenlang opstapelen in het lichaam van de moeder.

De kwaliteit van het sperma is van groot belang, en niet alleen voor de natuurlijke bevruchting en het ontstaan van een spontane zwangerschap. Ook bij geassisteerde reproductietechnieken (IUI, IVF, IVF-ICSI) hangt de kans op succes sterk af van de kwaliteit van zowel de eicellen als de zaadcellen. Daarnaast is de algemene gezondheid van de toekomstige moeder en vader uiteraard ook een factor die niet genegeerd kan worden.

Hoe kan een vruchtbaarheidsprobleem bij de man aangepakt worden?

Een afspraak met een androloog en/of uroloog en medisch onderzoek geven altijd meer duidelijkheid. Dan weet je als stel wat de behandelingsopties zijn.

Daarnaast helpt het enorm om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen vruchtbaarheid: stress verminderen, levensstijl aanpassen, goed letten op kleding, voeding, medicijnen en alcoholgebruik, stoppen met roken; dit zijn allemaal belangrijke stappen in de goede richting.

Verder… is een gesprek met een acupuncturist helemaal niet zo’n slecht idee?

Acupunctuur & vruchtbaarheid

Hoewel vrouwen vaak sneller op traditionele geneeswijzen vertrouwen, is er ook voor mannen goed nieuws: acupunctuur is een bewezen methode om de kwaliteit van sperma te verbeteren. Onderzoeken tonen een aanzienlijke verhoging aan van kwalitatief goede zaadcellen bij patiënten met oligospermie (te weinig sperma), oligozoöspermie (te laag aantal zaadcellen in het ejaculaat), asthenospermie (verminderde bewegelijkheid van de zaadcellen) en teratozoöspermie (laag aantal normaal gevormde zaadcellen) nadat ze een intensieve acupunctuurbehandeling hebben ondergaan van wekelijks twee keer voor gedurende vijf weken.

Behalve dat acupunctuur stress in het lichaam verlaagt en de algemene gezondheid verbetert, helpt acupunctuur de hormonen in balans te brengen, de doorbloeding te verbeteren en eventueel littekenweefsel en andere verstoppingen te reduceren of helemaal op te lossen (bv. bij varicoceles of na een bijbal- of zaadleidersinfectie). Zodoende wordt de productie en de kwaliteit van zaadcellen verhoogd. Daarnaast kan acupunctuur succesvol gebruikt worden ter ondersteuning van een reguliere behandeling door een androloog (-uroloog), bijvoorbeeld in combinatie met een testosteronbehandeling.

Vaak worden in het behandeltraject Chinese kruiden toegepast om het effect van de acupunctuur te versterken. Verder krijgt de patiënt handige tips over onder andere voeding, levensstijl en oefeningen.

De duurtijd van de behandeling verschilt van persoon tot persoon. Hoewel de kwaliteit van het sperma al snel genoeg verbetert om de succeskans van IUI of IVF (vooral i.c.m. zaadcelselectiemethoden als toegepast bij ICSI, IMSI of PICSI) aanzienlijk te verhogen, is het verstandig om het lichaam minimaal vijf weken behandeltijd te geven. De beste resultaten haalt men in het algemeen na een behandeling van tenminste drie maanden, doordat het herstelproces en de volledige ontwikkeling van nieuwe zaadcellen minstens 80 dagen in beslag neemt.

De Chinese geneeskunde behandelt een persoon als geheel en in het geval van vruchtbaarheidsproblemen – het paar als geheel. Als de algemene gezondheid van de man verbetert, dan verbetert dit automatisch zijn vruchtbaarheid. Wanneer de vrouw daarbij mentaal en fysiek sterk en ontspannen is, verbetert dit de vruchtbaarheid van het paar aanzienlijk. Het is daarom altijd aan te raden om ook de partner aan de slag te laten gaan met een ondersteunende behandeling acupunctuur of Chinese kruiden. (↑)