ACUPUNCTUUR EN CHINESE KRUIDEN BIJ SLAAPSTOORNISSEN

ACUPUNCTUUR EN CHINESE KRUIDEN BIJ SLAAPSTOORNISSEN

Bijna 15% van de Nederlandse bevolking heeft regelmatig last van slaapproblemen. De slaapstoornissen omvatten een breed spectrum van problemen – van moeite met inslapen en/of rustig doorslapen (insomnie) tot overmatige slaap (hypersomnie) en verschillende vormen van ongewenst gedrag tijdens het slapen (nachtelijke angsten, slaapwandelen, rusteloze benen, enz.)

Wat de vorm ook is, slaapstoornissen gaan altijd gepaard met gebrek aan energie, verlies van concentratie, prikkelbaarheid en andere fysieke en mentale klachten.

Acupunctuur bij slaapproblemen

Een slaapstoornis is geen ziekte. Een slaapstoornis is een symptoom die op een verstoord evenwicht duidt. Deze verstoring kan een blokkade zijn, maar ook bepaald tekort of ophoping in het lichaam (of vaak een combinatie daarvan) die het normale slaap-waakritme verstoort, evenals het vermogen van het lichaam om zich goed te herstellen.

Rustige, diepe slaap is van groot belang voor het lichaam en vooral voor onze hersenen. Tijdens het slapen keert de lichaamsenergie richting de interne organen om belangrijke functies uit te voeren, waaronder opruimen, herstel en groei. Daarom is voldoende goede nachtrust zeer belangrijk voor iedereen en vooral voor kinderen, jongeren en mensen met ernstige ziektes. Na een nacht lekker slapen voelen we ons herboren!

Blokkades, een bepaald tekort of juist overvloed (ophoping) in het lichaam kunnen de vloeiende stroom van bloed en energie verstoren en het evenwicht tussen de actieve en de passieve energieën verbreken. Als resultaat verslechtert de kwaliteit van slaap - men valt moeilijker in slaap en/of wordt 's nachts vaak wakker. De oorzaak van een slaapprobleem kan een ziekte zijn, maar ook onder andere stress, overwerk, verkeerd voedingspatroon en/of levensstijl kunnen de slaap verstoren.

Acupunctuur herstelt het verstoorde evenwicht, verbetert de kwaliteit van slaap en bevordert het herstel van een gezond slaapritme. In gevallen van langdurige hardnekkige slaapproblemen en/of bij een bepaald tekort (bijvoorbeeld slapeloosheid tijdens zwangerschap of na de bevalling) worden ook Chinese kruiden gebruikt.

Bij welke slaapproblemen helpt acupunctuur?

Acupunctuur, op zichzelf of in combinatie met Chinese kruiden, is een effectieve en veilige oplossing voor een breed schaal aan slaapstoornissen:

  • Insomnie (slapeloosheid) - zowel moeite met inslapen als vaak 's nachts wakker worden
  • Hypersomnie (overmatige slaap)
  • Narcolepsie (slaapzucht)
  • Nachtelijke angsten bij kinderen en volwassenen 
  • Nachtmerries
  • Somnambulisme (slaapwandelen)
  • Snurken
  • Slaapapneu (slaapapneusyndroom, ademstilstand)
  • Rusteloze benen (rusteloze-benensyndroom, Restless Legs Syndrome, RLS)

Ook bij baby’s en jonge kinderen die slecht slapen, vaak nachtmerries hebben of huilen in hun slaap zijn acupunctuur en/of Chinese kruiden zeer succesvol.

De gebruikte kruiden zijn geen slaapmiddelen. Ze hebben geen verdovend en verslavend effect en zeker geen negatieve invloed op concentratie en alertheid.

Bij kinderen en mensen met een vrees voor naalden worden naaldloze acupunctuurmethodes gebruikt.

Normaliter zijn na de eerste maand van intensieve behandeling de kwaliteit van slaap en het slaap-waakritme verbeterd. Gedurende de behandeling krijgt de patiënt een passend voeding- en leefstijladvies en participeert deze actief in het genezingsproces. Afhankelijk van de leeftijd van de patiënt en de duur van de stoornis duurt het behandelingstraject gemiddeld 3 tot 6 maanden.  (↑)