Acupunctuurpraktijk Assan

Een familiepraktijk voor uw gezin.


Acupunctuur bij slapeloosheid

Bijna 15% van de Nederlandse bevolking heeft regelmatig last van slaapproblemen. De slaapstoornissen omvatten een breed spectrum van problemen – van moeite met inslapen en/of rustig doorslapen (insomnie) tot overmatige slaap (hypersomnie) en verschillende vormen van ongewenste gedrag tijdens het slapen (nachtelijke angsten, slaapwandelen, rusteloze benen enz.)

Ongeacht de vorm, onvermijdelijk gaan de slaapstoornissen gepaard met gebrek aan energie, verlies van concentratie, prikkelbaarheid en andere fysieke en mentale klachten.

Acupunctuur bij slaapproblemen

Een slaapstoornis is geen ziekte. Een slaapstoornis is een symptoom die op een verstoord evenwicht duidt. Deze verstoring kan een blokkade zijn, maar ook bepaald tekort of ophoping in het lichaam (of vaak een combinatie daarvan) die de normale slaap-waakritme en het vermogen van het lichaam zich goed te herstellen verstoort.

De rustige diepe slaap is van groot belang voor het lichaam en vooral voor onze hersenen. Tijdens het slapen keert de lichaamsenergie binnen in de interne organen om belangrijke functies zoals o.a. opruimen, herstel en groei te verrichten. Daarom is voldoende en volwaardige nachtrust zeer belangrijk voor iedereen en vooral voor kinderen, jongeren en mensen met ernstige ziektes. Na een nacht lekker slapen voelen we zich herboren!

Blokkades, bepaald tekort of overvloed (ophoping) in het lichaam kunnen de vloeiende stroom van bloed en energie verstoren en het evenwicht tussen de actieve en de passieve energieën verbreken. Als resultaat wordt de kwaliteit van de slaap verslechterd - men valt moeilijker in slaap en/of wordt vaak 's nachts wakker. De oorzaak voor een slaapprobleem kan een ziekte zijn, maar ook stress, overwerk, verkeerd voedingspatroon en/of levensstijl, enz. kunnen de slaap verstoren.

Acupunctuur herstelt het verstoorde evenwicht, verbetert de kwaliteit van slaap en bevordert het herstel van een gezond slaapritme. In gevallen van langdurige hardnekkige slaapproblemen en/of bij bepaald tekort (b.v.b. slapeloos tijdens zwangerschap of na de bevalling) zijn ook Chinese kruiden gebruikt.

Bij welke slaapproblemen helpt acupunctuur?

Acupunctuur, zelfstandig of in combinatie met Chinese kruiden, is een effectieve en veilige oplossing voor een breed schaal slaapstoornissen:

  • Insomnie (slapeloosheid) - zowel moeite met inslapen als vaak 's nahts wakker worden
  • Hypersomnie (overmatige slaap)
  • Narcolepsie (slaapzucht)
  • Nachtelijke angsten bij kinderen en volwassenen,  
  • Nachtmerries
  • Somnambulisme (slaapwandelen)
  • Snurken
  • Slaapapneu (slaapapneusyndroom, ademstilstand)
  • Rusteloze benen (rusteloze-benensyndroom, Restless Legs Syndrome, RLS)

Ook bij baby’s en jonge kinderen die slecht slapen, vaak nachtmerries hebben of huilen in hun slaap zijn acupunctuur en/of Chinese kruiden zeer succesvol toepasbaar.

De gebruikte kruiden zijn geen slaapmiddelen. Ze hebben geen verdovend en verslavend effect en zeker geen negatieve invloed op concentratie en alertheid.

Bij kinderen en mensen met een vrees voor naalden worden naaldloze acupunctuurmethodes gebruikt.

Normaal na de eerste maand van intensieve behandeling zijn de kwaliteit van slaap en de slaap-waakritme verbeterd. Gedurende de behandeling krijgt de patiënt een passend voeding en levensstijl advies en actief participeert in het genezingsproces. Afhankelijk van de leeftijd van de patiënt en de duur van de stoornis duurt de behandelingstraject gemiddeld 3 tot 6 maanden. 

Stel uw vragen of maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek tijdens de inloopmiddagen op vrijdag. Wij staan u graag te woord!