Therapieen, Acupunctuur, Chinese kruiden

Traditionele Chinese Geneeskunde

De traditionele Chinese geneeskunde (TCG) is een geneeskundig systeem dat al enkele duizenden jaren oud is. TCG heeft een eigen filosofie, theorie en praktische behandelmethoden die doorontwikkeld en bewezen zijn in millennia bestaan.

TCG omvat een eigen systeem van diagnostiek (pols- en tongdiagnose, gesprek, observering en palpatie) en verschillende therapievormen. De meest bekkende in het westen is de acupunctuur, maar daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van Chinese kruidentherapie (ofwel fytotherapie), Tui-Na (massage), Tai Chi Chuan (bewegingsoefeningen) en Qi Gong (ademhalingsoefeningen).

Het hoofddoel van TCG is herstel van het evenwicht. Het is een algemene stelling dat elke ziekte een verbroken balans is en bestaat alleen doordat het pathogeen (intern of extern) te sterk is en/of het lichaam te zwak is. De beste dokter is de gene wie dit onevenwicht zovroeg mogelijk ontdekt en met zo min mogelijk interventie herstelt. Dit maakt TCG sterk gericht op preventie.

TCG is ook een holistisch genezingssysteem. De mens wordt altijd behandeld als een geheel. Het lichaam is een eenheid van orgaansystemen, die sterk met elkaar gebonden zijn, en de geestelijke aspecten van de mens - geest, emoties, mentale kwaliteiten - zijn in het lichaam geworteld. Daarom is de diagnose in TCG zeer individueel en gedetailleerd, de behandeling - op maat gemaakt en effectief, en het genezingsproces - altijd globaal.

In acupunctuurpraktijk Assan worden acupunctuur, Chinese kruiden therapie en Qi-Gong uitgeoefend. (↑)

Acupunctuur

De naam acupunctuur is afgeleid van de woorden acus, wat naald betekent en punctura, wat steken betekent. Het is een onderdeel van Traditionele Chinese Geneeswijze (TCG) en men schat dat het rond 3000 v.Chr. is ontstaan. Andere onderdelen van de TCG zijn: kruidentherapie, Tui Na (meridiaan massage) en Qi Qong. Acupunctuur richt zich op de energie die door ons lichaam stroomt (ofwel onze levensenergie). De energie circuleert via 12 hoofdmeridianen, waarvan elk verbonden is met een (of meer) interne organen.

In de acupunctuur wordt gesteld dat de energie die ons lichaam nodig heeft om te functioneren, in de organen wordt geproduceerd. Via deze meridianen wordt de energie door het hele lichaam verspreid.

Als de organen hun werk niet goed doen, kan een tekort aan energie ontstaan. Ook kan er een stuwing optreden - een teveel aan energie - als er een blokkade is in het verloop van de meridiaan.

Allerlei oorzaken (waaronder ziekten) kunnen de energiestroom verstoren en uit balans brengen. Dit uit zich in eerste instantie door het optreden van symptomen.

Acupunctuur

Zodra het energieverloop wordt verstoord, kun je via bepaalde (acupunctuur)punten, die meestal op de meridianen liggen, het probleem proberen op te lossen. Een acupuncturist doet dat door in deze acupunctuurpunten hele dunne naalden te plaatsen of door deze punten te verwarmen. De naalden worden gebruikt om de stroom van de energie te herstellen. (↑)

Chinese kruidentherapie

Chinese kruidentherapie

De Chinese kruidentherapie is een van de behandelmethoden van TCG. Hier worden natuurlijke producten - meestal planten, maar ook van dierlijke en minerale oorsprong - gebruikt om het lichaam te versterken en ondersteunen en het verbroken evenwicht te herstellen.

De medicinale kruiden zijn millennia lang onderzocht en geclassificeerd door verschillende dokters en wetenschappers volgens vastgestelde criteria: energetica, smaak, orgaansystemen en meridianen, het doel van het kruid, en de werking. Een oude Chinese legende vertelt het verhaal van Shennong, de legendarische Yan Keizer van de Drie Keizers en de Vijf Sovereigns, die honderden kruiden heeft geproefd om mensen te helpen de genezingskrachten van de planten te ontdekken en gebruiken.

Op basis van een volgens de methoden van TCG gestelde diagnose wordt een behandelstrategie bepaald en een kruidenformule samengesteld. In de formule zijn de kruiden op een specifieke manier gecombineerd, zodat ze goed gebalanceerd zijn. Omdat de formules op maat zijn gemaakt voor elke patiënt en diens specifieke klachten, hebben ze een effectieve werking en geen ongewenste bijwerkingen. Daarom zijn ze veilig te gebruiken door patiënten van elke leeftijd, evenals door kleine kinderen, zwangere vrouwen en borstvoedende moeders.

In onze praktijk worden kruidengranulaten (poeders of samengeperst tot tabletten) en druppels gebruikt, die te verkrijgen zijn in natuurapotheken, gecertificeerd volgens de Europese normen en eisen. (↑)