Acupunctuur bij stoppen met roken

Hoe vaak hebben we niet gelezen over de schadelijke consequenties van roken? Iedereen weet wat de voordelen zijn van een rookvrij leven. Informatie en motivatie ontbreken er dus niet. Elk jaar, maand, week, dag nemen mensen een beslissing om definitief met deze gewoonte op te houden.

Dit is de belangrijkste eerste stap.

Toch is het vaak moeilijk om door te gaan in het proces van stoppen met roken. Na de euforie van de goede keuze komen de ontwenningsverschijnselen en dan begint het echte werk. Slapeloosheid, irritatie, gevoelens van onrust, eet- en snoepaanvallen en andere problemen komen als resultaat van de onbevredigde nicotinebehoefte. Vooral de eerste drie weken zijn het moeilijkst.

“Stoppen met roken is het makkelijkste dat er is. En ik kan het weten; ik heb het al duizend keer gedaan!”

Mark Twain

Acupunctuur is bijzonder geschikt om die vervelende ontwenningsverschijnselen te verminderen, zodat volhouden makkelijker is. Zoals vele andere verslavingen heeft de nicotineverslaving twee aspecten - het lichamelijke nicotinebehoefte en de geestelijke afhankelijkheid. Daarom zijn de methodes die zowel op het lichaam als de geest werken, het meest succesvol. De genezingswijze van acupunctuur is holistisch. De acupuncturist zal dus aan beide aspecten aandacht besteden en advies geven hoe het leven zonder nicotine makkelijker kan zijn.

Gemiddeld zijn zo'n drie behandelingen binnen een periode van vier weken afdoende om te stoppen met roken. Tijdens de behandeling plaatst de acupuncturist een of meerdere naalden op specifieke punten op het lichaam of op het oor.

De effecten van de behandeling zijn: de eigen wilskracht wordt sterker, de ontwenningsverschijnselen worden minder en de perceptie van de tabaksmaak wordt sterk veranderd. Vaak kan de acupuncturist ter ondersteuning nog een kruidenmiddel voorschrijven. Na elke behandeling bouwt zich de vitaliteit snel op en mensen voelen zich energieker dan ooit. (↑)