Acupunctuurpraktijk Assan

Een familiepraktijk voor uw gezin.

Hoofdpijn, migraine en acupunctuur

Spanningshoofdpijn, migraine en clusterhoofdpijn zijn termen die dezelfde verschijnsel beschrijven met verschil in karakter en locatie van de pijn en hevigheid en frequentie van de aanvallen.

Pijn is een natuurlijke manier waarop ons lichaam communiceert en een duidelijke waarschuwing geeft dat er iets misgaat. Pijn is een signaal dat ergens in het lijf een disbalans is ontstaan en die dreigt zich tot een ziekte te ontwikkelen.

Deze interpretatie van de pijn is de uitgangspunt van de traditionele Chinese geneeskunde (TCG) in het benaderen van deze chronische problemen. De hoofdpijn is voor de TCG therapeut een symptoom en geen diagnose. Samen met een complex van andere symptomen duidt de hoofdpijn waar de kern van het probleem zit.

"Bijna 3,5 miljoen mensen in Nederland lijden aan ernstige, bijzonder pijnlijke hoofdpijn."

"Van de 3,5 miljoen hoofdpijnpatiënten in Nederland hebben er ruim 2 miljoen migraine."

"In Nederland hebben 250.000 kinderen onder de 16 migraine."

HoofdpijnNet

In de praktijk betekend dit dat er voor elke patiënt een uitgebreide klachtenanalyse gemaakt wordt en een diagnose wordt bepaald. Als resultaat van dit proces wordt een maatwerk behandelplan samengesteld.

Een aantal factoren die oorzaak kunnen zijn voor chronische hoofdpijn zijn o.a. constitutie, overtollige stress en emoties, overwerk (mentaal en/of fysiek), hormonaal disbalans, PMS, zwangerschap, bevalling, dieet of trauma. Er is ook altijd een kans dat de hoofdpijn een organische oorzaak heeft zoals een tumor, aneurysma, enz. Zoals bij alle ernstige symptomen geldt: een bezoek aan de huisarts om deze uit te sluiten is aan te raden.

Afhankelijk van de diagnose en de constitutie van de patiënt worden acupunctuur, Chinese kruiden of combinatie van de twee therapieën gebruikt om het symptoom (hardnekkige hoofdpijn) onder controle te brengen en de kern van het probleem te oplossen. Deze dubbele aanpak en het feit dat de geneesmiddel compleet op maat is gesteld voor iedere patiënt maakt de behandeling van hardnekkige hoofdpijn met traditionele Chinese geneeswijzen zeer effectief.

Naast de acupunctuur en Chinese kruidentherapie, is het genezingsproces een belangrijk element om bepaalde stressbestendigheid op te bouwen. Vooral voor de gevallen waar de stress een van de sleutelfactoren is, is deze van grote betekenis. Een set van simpele technieken en oefeningen wordt hiervoor aangeboden aangepast aan de persoonlijkheid van de patiënt.

Een andere zeer belangrijk element van de complexe aanpak van elke vorm van chronische hoofdpijn is het aanpassen van de levensstijl van de patiënt wat betreft voedingspatroon en regime van activiteit en rust. Hierover wordt in de praktijk een aangepast advies aangegeven.

Vaak is het moeilijk voor mensen om deze soort adviezen te accepteren en, nog vaker, uit te voeren omdat de verandering een bepaalde discipline eist en het verbreken van bekende patronen. Maar, vooral voor het behouden van de goede therapeutische resultaten, zijn deze aanpassingen van groot belang - een klein gebaar van respect en verantwoordelijkheid voor ons lichaam.

Stel uw vragen of maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek tijdens de inloopmiddagen op vrijdag. Wij staan u graag te woord!