Acupunctuur en Chinese kruiden bij hoofdpijn en migraine


Spanningshoofdpijn, migraine en clusterhoofdpijn zijn termen die hetzelfde verschijnsel beschrijven met verschil in karakter en locatie van de pijn en hevigheid en frequentie van de aanvallen.

Pijn is een natuurlijke manier van ons lichaam om te communiceren en om een duidelijke waarschuwing te geven dat er iets misgaat. Pijn is een signaal dat ergens in het lijf een disbalans is ontstaan, die dreigt zich tot een ziekte te ontwikkelen.

Deze interpretatie van de pijn is het uitgangspunt van de traditionele Chinese geneeskunde (TCG) in het benaderen van deze chronische problemen. Hoofdpijn is voor de TCG-therapeut een symptoom en geen diagnose. Samen met een complex van andere symptomen duidt de hoofdpijn waar de kern van het probleem zit.


"Van de 3,5 miljoen hoofdpijnpatiënten in Nederland hebben er ruim 2 miljoen migraine."
"In Nederland hebben 250.000 kinderen onder de 16 migraine."

"Bijna 3,5 miljoen mensen in Nederland lijden aan ernstige, bijzonder pijnlijke hoofdpijn."

HoofdpijnNet

In de praktijk betekent dit dat er voor elke patiënt een uitgebreide klachtenanalyse gemaakt wordt en een diagnose wordt bepaald. Als resultaat van dit proces wordt een maatwerk-behandelplan samengesteld.

Een aantal factoren die tot chronische hoofdpijn kunnen leiden, zijn onder andere constitutie, overtollige stress en emoties, overwerk (mentaal en/of fysiek), hormonaal disbalans, PMS, zwangerschap, bevalling, dieet of trauma. Er is ook altijd een kans dat de hoofdpijn een organische oorzaak heeft, zoals een tumor of aneurysma. Zoals bij alle ernstige symptomen geldt: een bezoek aan de huisarts om oorzaken uit te sluiten is aan te raden.

Afhankelijk van de diagnose en de constitutie van de patiënt, worden acupunctuur, Chinese kruiden of een combinatie van de twee therapieën gebruikt om het symptoom (hardnekkige hoofdpijn) onder controle te krijgen en de kern van het probleem op te lossen. Deze dubbele aanpak en het feit dat het geneesmiddel compleet op maat is gemaakt voor de patiënt, maakt de behandeling van hardnekkige hoofdpijn met traditionele Chinese geneeswijzen zeer effectief.

Naast de acupunctuur en Chinese kruidentherapie, is het genezingsproces een belangrijk element om een bepaalde stressbestendigheid op te bouwen. Vooral voor de gevallen waar stress een van de sleutelfactoren is, is dit van grote betekenis. Een set van simpele technieken en oefeningen wordt hiervoor aangeboden, aangepast aan de persoonlijkheid van de patiënt.

Een ander zeer belangrijk element van de complexe aanpak van elke vorm van chronische hoofdpijn, is dat de patiënt de levensstijl dient aan te passen, met name het voedingspatroon en het regime van activiteit en rust. Hierover wordt in de praktijk een aangepast advies gegeven.

Vaak is het moeilijk voor mensen om dit soort adviezen te accepteren en, nog vaker, om uit te voeren, omdat de verandering een bepaalde discipline vereist en bekende patronen dienen worden doorbroken. Toch zijn deze aanpassingen van groot belang om de goede therapeutische resultaten te behouden. Bovendien is dit een gebaar van respect en verantwoordelijkheid voor ons lichaam. (↑)