Acupunctuur en kruiden voor menstruele klachten


Menstruatie is geen vloek. Toch heeft het vrouwelijke lichaam meer aandacht rond de menstruatie nodig. Ongemakken zoals licht vermoeidheid, lichte spanning in de onderbuik en/of in de borsten treden vaak op. Ze zijn echter geen reden tot zorgen. Goed letten op je voeding en afwisseling tussen activiteiten en rust kunnen deze en alle andere eventuele ongemakken rond de menstruatie verlichten.

Pijnlijke menstruatie is zeker niet vanzelfsprekend. Ook zijn de emotionele spanningen, slapeloosheid, depressiviteit, concentratie verlies, extreme prikkelbaarheid en hormonale hoofdpijn helemaal niet verplicht. Laat staan de gevoelige pijnlijke borsten, het hevige bloedverlies en vele andere menstruatie problemen.

Alle deze klachten zijn alleen signalen dat er iets mis is in het vrouwelijke lichaam. Goed naar je lichaam luisteren en tijdig reageren op deze symptomen is van groot belang om ernstige problemen zoals o.a. verminderde vruchtbaarheid of onvruchtbaarheid, baarmoeder tumoren, eierstokken tumoren en borstkanker te voorkomen.

Veel menstruele problemen zijn effectief te behandelen met acupunctuur en Chinese kruiden. En deze opsomming is zeker niet limitatief: onregelmatige, hevige en langdurige of juist schaarse menstruatie, amenorroe (geen menstruatie), dysmenorroe (pijnlijke menstruatie), premenstrueel syndroom (PMS), endometriose, vleesbomen (myomen), cysten van de eierstokken (ovariumcysten), gevoelige of pijnlijke borsten (mastodynie), enz.

Het lichaam wordt in balans gebracht om zelf, zonder externe hormonen, zijn functies te regelen. Normaal is een behandeling van ten minste drie maandelijkse cyclussen nodig om blijvende resultaten te bereiken. (↑)