Acupunctuur en Chinese kruiden tijdens de zwangerschap en kraamperiode


Zwangerschap is geen ziekte, maar een wonderbaarlijke tocht. Het is één van de mooiste perioden van het leven van een vrouw, maar ook een enorme uitdaging. Het proces van een nieuw leven voortbrengen vraagt veel van het vrouwelijke lichaam. Voldoende voeding, kalmte en een goede balans tussen rust en beweging zijn cruciaal voor de goede gezondheid van moeder en kind.

Ook na de bevalling is het essentieel dat de nieuwe moeder veel aandacht besteedt aan haar voeding en dagritme. Zo kan ze ook een goede gezonde start aan haar baby geven. Veel aandacht voor jezelf en je lichaam is de kleine prijs voor het grote geluk om moeder te zijn.

Helaas ontwikkelen zwangerschapsongemakken zich soms tot echte dreigende klachten. In onze praktijk behandelen we aanstaande moeders voor o.a. misselijkheid, slapeloosheid, vermoeidheid, zwaar gevoel, vocht vasthouden, hoofdpijn en migraine, hoge bloeddruk (hypertensie), duizeligheid, bloeding, krampen, dreigende miskraam, prenatale depressie, bekkenonstabiliteit, lage rugpijn, blaasontsteking, bloedarmoede en stuitligging.

Bij sommige hardnekkige problemen (bv. migraine, depressie, bloedarmoede) gaan we door met de behandeling tot ten minste een maand na de bevalling - de zgn. gouden maand (Zuo Yue Zi). Zo streven we naar een volledig herstel van de moeder en voorkomen we dat complicaties zich kunnen ontwikkelen, waaronder postnatale depressie, chronische vermoeidheid, migraine en andere klachten. (↑)