Acupunctuurpraktijk Assan

Een familiepraktijk voor uw gezin.

Rugpijn en acupunctuur

De belangrijkste oorzaak van arbeidsongeschiktheid voor mensen tussen de 19 en 45 jaar en de op één na belangrijkste oorzaak voor ziekteverzuim (na verkoudheid) voor volwassenen jonger dan 45 is (lage) rugpijn. Naast de psychoemo-tionele gevolgen voor de patiënten zelf hebben de chronische rugklachten aanzienlijke sociaaleconomische gevolgen voor de maatschappij in de vorm van ziektekosten en uitkeringen.

Rugpijn (lumbago ofwel spit, hernia, ischias enz.) kent veel oorzaken. Rugpijn kan acuut optreden als gevolg van o.a. een trauma of verkoudheid, maar vaak treden de rugpijnklachten geleidelijk op als gevolg van een combinatie van factoren – overbelasting zowel lichamelijk als psychisch, verkeerde werk- of zithouding, weinig of verkeerd bewegen, blootstelling aan koude en vochtige weersomstandigheden, enz.

Soms is de lage rugpijn uitstralingspijn die in een ander deel van het lichaam ontstaat, zoals de nieren, blaas, baarmoeder of prostaat, maar die in de onderrug wordt gevoeld. Zo kan premenstrueel syndroom of een blaasinfectie lage rugpijn veroorzaken. Er is ook altijd een kans dat de rugpijn een andere organische oorzaak heeft zoals o.a. kanker met uitzaaiingen naar de wervelkolom vanuit borst, long, prostaat of nier, botkanker, enz. Zoals bij alle ernstige symptomen, geldt hier ook: eerst is een bezoek aan de huisarts aan te raden.

Acupunctuur bij rugpijn klachten

Binnen de theorie van Chinese geneeskunde wordt rugpijn vaak gezien als blokkade van energie (qi) en bloed. De blokkades kunnen ontstaan door verschillende externe of interne factoren. Om de blokkades en de kernoorzaken op te sporen wordt voor elke patiënt een zorgvuldige klachtenanalyse gemaakt en een zeer nauwkeurige diagnose wordt samengesteld.

De behandeling van (lage) rugpijnklachten is zowel gericht op de symptomen (de pijn) als op de onderliggende oorzaken. Afhankelijk van de specifieke situatie worden acupunctuur, moxa, kruiden of een combinatie van deze therapieën gebruikt met als het einddoel het herstel van de vloeiende energiestroom en het bevorderen van goede doorbloeding. Hierdoor neemt de pijn af en met het oplossen van de onderliggende problemen, die de pijn hebben veroorzaakt, is de genezingsproces voldaan en de kansen van terugkeren van de pijn tot een minimum gebracht.

Het is van groot belang dat de patiënt zelf actief meedoet aan zijn/haar genezingsproces. Een zeer belangrijk element van de complexe aanpak van chronische rugpijn is het aanpassen van de levensstijl van de patiënt wat betreft regime van activiteit en rust, lichaamshouding, voeding, enz. Hierover geven wij een advies op maat.

Acupunctuur is vaak zeer effectief bij het behandelen van rugklachten. Het effect is bij acute klachten al snel merkbaar. De langdurige chronische klachten hebben meestal een langer behandelingstraject nodig, ook nadat de pijn verdwenen is. In situaties van blijvend rugletsel (bijvoorbeeld bij artrose of ziekte van Bechterew) heeft acupunctuur een symptoombestrijdend karakter zonder de gebruikelijke bijwerkingen van de conventionele pijnbestrijdende middelen.

Stel uw vragen of maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek tijdens de inloopmiddagen op vrijdag. Wij staan u graag te woord!