Rug en lage rugpijnklachten


(Lage) rugpijn is de belangrijkste oorzaak van arbeidsongeschiktheid bij mensen tussen de 19 en 45 jaar en de op één na belangrijkste oorzaak van ziekteverzuim (na verkoudheid) bij volwassenen jonger dan 45. Naast de psycho-emotionele gevolgen voor de patiënten zelf, hebben de chronische rugklachten aanzienlijke sociaaleconomische gevolgen voor de maatschappij in de vorm van ziektekosten en uitkeringen.

Rugpijn (lumbago ofwel spit, hernia, ischias enz.) kent veel oorzaken. Rugpijn kan acuut optreden als gevolg van onder andere een trauma of verkoudheid, maar vaak treden de rugpijnklachten geleidelijk op als gevolg van een combinatie van factoren; zowel lichamelijke als psychische overbelasting, een verkeerde werk- of zithouding, weinig of verkeerd bewegen, blootstelling aan koude en vochtige weersomstandigheden, enz.

Soms is de lage rugpijn uitstralingspijn die in een ander deel van het lichaam ontstaat, zoals de nieren, blaas, baarmoeder of prostaat, maar die in de onderrug wordt gevoeld. Zo kan premenstrueel syndroom of een blaasinfectie lage rugpijn veroorzaken. Er bestaat ook altijd een kans dat de rugpijn een andere organische oorzaak heeft, zoals botkanker of kanker met uitzaaiingen naar de wervelkolom vanuit borst, long, prostaat of nier. Zoals bij alle ernstige symptomen, geldt hier ook: eerst is een bezoek aan de huisarts aan te raden.

Acupunctuur bij rugpijn klachten

Binnen de theorie van de Chinese geneeskunde wordt rugpijn vaak gezien als blokkade van energie (qi) en bloed. De blokkades kunnen ontstaan door verschillende externe of interne factoren. Om de blokkades en de kernoorzaken op te sporen, wordt voor elke patiënt een zorgvuldige klachtenanalyse gemaakt en wordt een zeer nauwkeurige diagnose gesteld.

De behandeling van (lage) rugpijnklachten is zowel gericht op de symptomen (de pijn) als op de onderliggende oorzaken. Afhankelijk van de specifieke situatie worden acupunctuur, moxa, kruiden of een combinatie van deze therapieën gebruikt met als einddoel het herstel van de vloeiende energiestroom en het bevorderen van goede doorbloeding. Hierdoor neemt de pijn af. Daarnaast is met het oplossen van de onderliggende problemen, die de pijn hebben veroorzaakt, het genezingsproces voltooid en is de kans dat de pijn terugkeert tot een minimum gebracht.

Het is van groot belang dat de patiënt zelf actief meedoet aan zijn/haar genezingsproces. Een zeer belangrijk element van de complexe aanpak van chronische rugpijn is dat de patiënt zijn of haar levensstijl verbetert met betrekking tot activiteit en rust, lichaamshouding, voeding, enz. Hierover geven wij een advies op maat.

Acupunctuur is vaak zeer effectief bij het behandelen van rugklachten. Het effect is bij acute klachten al snel merkbaar. De langdurige chronische klachten hebben meestal een langer behandelingstraject nodig, ook nadat de pijn verdwenen is. In situaties van blijvend rugletsel (bijvoorbeeld bij artrose of ziekte van Bechterew) heeft acupunctuur een symptoombestrijdend karakter zonder de gebruikelijke bijwerkingen van de conventionele pijnbestrijdende middelen. (↑)