Acupunctuur en Chinese kruiden bij onvervulde kinderwens: ondersteuning bij IVF/IVF-ICSI/IUI


Er leiden meerdere wegen naar het gedroomde moederschap. Zowel westerse als traditionele Chinese geneeskunde hebben veel bereikt op het gebied van onvruchtbaarheid. Door het beste van de twee werelden te combineren, groeit de kans enorm op succesvolle intra-uteriene inseminatie (IUI), in-vitrofertilisatie (IVF) en IVF i.c.m. intracytoplasmatisch sperma-injectie (ICSI) of intracytoplasmatisch morfologisch geselecteerde sperma-injectie (IMSI).

Volgens een recent Duits onderzoek stijgt het slagingspercentage van 26% (controlegroep) naar 42% (experimentele groep) alleen al door acupunctuur toe te dienen, vlak vóór en na de terugplaatsing van het embryo. Dit percentage stijgt naar meer dan 60% bij IVF-patiënten die vóór en gedurende het volledige IVF-traject acupunctuur- en/of kruidenbehandelingen hebben ontvangen ter voorbereiding op en ondersteuning van dit traject.

Hoe gaat dit in zijn werk? Bij de geassisteerde voortplantingstechnieken werkt men altijd volgens een vast protocol. Dit vaste protocol is ontwikkeld voor de gemiddelde patiënt. Medicijnen en doseringen zijn indien nodig aangepast, maar zijn altijd in het kader van dit protocol.

De traditionele Chinese geneeskunde daarentegen heeft een andere aanpak: de acupunctuur- en kruidenbehandelingen zijn uitsluitend aangepast aan het individu en aan de bijzonderheden van de westerse medische behandeling in de specifieke fase. Ze helpen de uniforme moderne behandeling aan het individu aan te passen, wat de combinatie van de twee methoden bijzonder succesvol maakt.

Acupunctuur en Chinese kruiden verhogen de kans op een succesvolle IUI, IVF, IVF-ICSI/IMSI-procedure door:

  • de eierstokkenfunctie te verbeteren, hetgeen tot een betere kwaliteit van de geproduceerde eicellen leidt en ervoor zorgt dat overstimulatie wordt voorkomen;
  • de hormonale niveaus te reguleren;
  • de bloedcirculatie in de kleine bekken te verbeteren, wat resulteert in de optimale dikte en kwaliteit van het baarmoederslijmvlies;
  • de patiënt te helpen tot rust te komen en de stress omlaag te brengen;
  • de kleine bekken en de baarmoeder te ontspannen om vroegtijdige weeën te voorkomen, die gevaarlijk kunnen zijn voor het kwetsbare embryo;
  • de bijwerkingen van de gebruikte medicatie te verminderen;
  • het immuunsysteem te versterken;
  • de spermakwaliteit te verbeteren, om zo de kans op leefbare embryo’s te verhogen (vooral i.c.m. geavanceerde selectiemethoden zoals PICSI en IMSI);
  • de kans op een miskraam te verminderen.

De beste resultaten worden bereikt en de kans op een succesvolle IUI of IVF is het grootst als de toediening van acupunctuur en/of Chinese kruiden minimaal drie maanden vóór de aanvang van het traject begint. (↑)

Gratis kennismakingsgesprek

Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Neem dan gerust telefonisch contact met ons op op nummer 06 284 12 766. We staan u graag persoonlijk te woord!