Als je met 23 trouwt, hoop je voor je 30ste al moeder te zijn. Dit bleek bij mij niet op de natuurlijke manier mogelijk, na veel bezoeken en testen bij de dokter en het ziekenhuis. Mijn man bleek een ernstige afwijking te hebben in zijn mannetjes (oligozoöspermie). Een natuurlijke zwangerschap was uitgesloten, iets wat velen vanzelfsprekend vinden.

Bedenktijd volgde, en een heel medisch traject. Rostislava en Idjeral kende ik al, als mensen die goed luisteren en net een andere kijk op je probleem hadden. Zij gaven mij aan het begin lef en vertrouwen, wat ook écht nodig was aan het begin van een lange reis naar de gewenste baby.

Snel stapten wij in de medische trein van een intensieve hormonale behandeling van mijn partner, met heftige neveneffecten. Rostislava en Idjeral herkende de bijwerkingen uit hun ervaring in de acupunctuurpraktijk. Dankzij een volledig behandelplan van acupunctuur en kruiden werd de conventionele hormoonbehandeling versterkt en geholpen. De kruiden hielpen ook mij om sterker te worden daar waar het nodig was, en ook psychisch stabiel te zijn in het hele traject, iets wat vaak best moeilijk was.

Een IUI behandeling volgde, na alle hormoonbehandelingen, zonder resultaat. Allen ICSI zou voor ons werken, zeiden de artsen, verdere en andere pogingen hadden geen zin. Op dat moment was de maat voor mij vol: zo ver wilde ik niet gaan! We hebben een adempauze genomen en doorgegaan met de acupunctuur en kruiden. Wij wilden toch afmaken waar we aan begonnen waren, en daarna beslissen wat we doen.

Twee maanden later bleek ik spontaan zwanger te zijn, tegen alle onmogelijkheden in. En wat waren ze verrast, in het ziekenhuis! Twee mensen waren er niet verbaasd over, Rostislava en Idjeral. De “mannetjes” waren sterk genoeg geworden dankzij… Ik weet het niet, ik denk dankzij het beste van de twee: de gewone geneeskunde en de acupunctuur.

Negen maanden later werden we de ouders van een gezonde dochter, ons groot geluk.

Ik ben beiden tot en met de dag van vandaag dankbaar, en zeg nog steeds: mijn dochter is dankzij Acupunctuurpraktijk Assan in Arnhem ter wereld gekomen. (↑)