Acupunctuur en kruidentherapie voor vrouwen


De Natuur heeft een edele bestemming voor de vrouw uitgereikt - het privilege om nieuw leven in de wereld te brengen. Daarom nemen de vrouwen binnen de Geneeskunde, en ook binnen de traditionele Chinese geneeswijzen, een bijzondere plaats in. Gedurende de hele geschiedenis van de traditionele Chinese geneeskunde hebben de dokters en de geleerden hun ervaringen en bevindingen over de specifieke aspecten van vrouwelijke gezondheid gesystematiseerd in vele teksten en boeken. 

Huang Di Nei Jing of Het Klassieke boek van Interne Geneeskunde van de Gele Keizer is de eerste bewaarde tekst die aandacht besteedt aan de bijzondere processen in het vrouwelijke lichaam. Na de Gele Keizer volgen vele andere teksten in algemene medische boeken en als aparte boeken over gynaecologie (Fu Ke) die bevatten kostbare ervaring in het behandelen van vrouwelijke ziektes met acupunctuur en kruidentherapie.

Volgens de theorie van de traditionele Chinese geneeskunde is het leven van vrouwen een ketting van zeven jarige cycli. Mannen, daarentegen, hebben acht jarige cycli. Heel specifieke en belangrijke schakels in deze ketting zijn de periode van het arriveren van Tian Gui (het hemelse water - een poëtische benaming voor de menstruatie), de periode van vruchtbaarheid (voor, tijdens en na de zwangerschap) en de periode van de overgang (de tweede lente). Om alles soepel en voorspoedig te laten verlopen is het belangrijk om het vrouwelijke lichaam goed te voeden en over voldoende qi (de levensenergie) te beschikken. Elke verstoring in het lichaamsevenwicht leidt tot pijn en ziekte.

Vanaf de oudheid tot de moderne tijd hebben de traditionele Chinese geneeswijzen bewezen hoe effectief zijn ze in preventie en behandeling van gynaecologische problemen.

Meest voorkomende vrouwelijke klachten, waarbij acupunctuur en Chinese kruiden effectief zijn:

  • Menstruatie klachten: onregelmatige menstruatie. hevige en langdurige of juist schaarse menstruatie, amenorroe (geen menstruatie), dysmenorroe (pijnlijke menstruatie), premenstrueel syndroom (PMS), hormonale migraine
  • Zwangerschap en kraamtijd: misselijkheid, slapeloosheid, hoofdpijn/migraine, prenatale en postnatale depressie, bekkenonstabiliteit, lage rugpijn, bloedarmoede, vocht vasthouden
  • Klachten bij de overgang: opvliegers, nachtzweten, slapeloosheid, angst, depressiviteit, rusteloosheid, hoge bloeddruk

Behalve klachten, gerelateerd aan menstruatie, vruchtbaarheid, zwangerschap en menopauze, bieden acupunctuur en kruidentherapie ook oplossing voor een breed scala aan vrouwelijke kwalen: van cosmetische problemen zoals acne, droge huid en lusteloos haar tot vaginale afscheiding, vaginale droogheid, pijn bij gemeenschap, verminderde zin in seks, incontinentie, blaasontsteking, cysten van de eierstokken, cysten in de borsten, pijnlijke en gespannen borsten (mastopathie), vleesbomen (myomen), diverse verzakkingen, endometriose enz. Recent zijn acupunctuur en Chinese kruiden vaker toegepast als voorbereidende en ondersteunende therapie bij de geassisteerde voortplantingstechnologieën (IVF, IUI) - een bijzondere combinatie van oude traditie en moderne technologieën die de vrouwen helpt om aan hun natuurlijke bestemming te voldoen. (↑)